Закупуване на употребяван акордеон – полезни съвети

Ако нямате финансова възможност да закупите нов акордеон, винаги можете да опитате със използван. Нещата, които следва да се разгледат при закупуването на използван акордеон са следните.

Не се подлъгвайте от външната красота на този музикален инструмент, защото той е доста сложен отвътре и има няколко компонента. Тъй като този инструмент е доста сложен. Преди да го закупите, трябва да проверите следните неща:

– Проверете дали има видими вдлъбнатини и драскотини по външната част на инструмента.

– Също така, проверете за липсващи гайки и щифтове.

– Проверете клавишите за драскотини от нокти.

– Ако забележите такива неща върху белите капачки, уверете се, че клавишите са изработени от пластмаса, а не от плексиглас. В такъв случай смяната им ще ви излезе скъпо.

– Избягвайте да купувате артикули, които издават тромави и пискливи звуци, когато се разклащат леко.

– Освен да разклащате инструмента, опитайте се внимателно да го наклоните, за да проверите дали няма свободни части.

– Уверете се, че бас-бутоните са изравнили действието на пружината и лесно се натискат, без да са твърде свободни.

– Бутоните не трябва да бъдат повредени, огънати или хлабави. Единственият начин да проверите дали басът работи оптимално е да се заслушате за яснотата на звука и за приглушен или заглушен звук.

– Макар и необичайно, ще трябва да проверите инструмента за евентуална миризма. Причината е, че много от вътрешните части на акордеона са направени от кожа, дърво и желязо, а те са податливи на влага и не реагират добре на прекомерна топлина или студ. Инструментът никога не трябва да мирише на влага, на ръжда, на мухъл или плесен. Ако забележите някоя от тези миризми, най-добре се откажете от покупката.

– Разгледайте клавиатурата за несъгласуваност, шум и триене между бутоните. Много хора се опитват да продават акордеони с повредени или повдигнати ключове, които са били натиснати в гнездата или са залепени за да останат временно на място. Затова се уверете, че всички клавиши могат да се изваждат и не са счупени.

– Проверете за наличие на каквото и да е ръжда по външната повърхност на инструмента. Този инструмент съдържа много метални части, които могат да ръждясват бързо. Наличието на ръжда от външната страна показва, че вътрешността на инструмента вероятно е в по-лошо състояние.

Източник: musicshopbg.com