Оборудване за рязане на керамични плочки

Ако планирате да инсталирате плочки в близко или далечно бъдеще, е добре да купите режещи инструменти. Можете да ги намерите в местния железарски магазин или в онлайн магазините за машини за професионални цели или проекти от типа „Направи си сам”. Не се притеснявайте да платите по-скъпа цена, защото така ще инвестирате в качествено оборудване, което ще използвате с години, за да поддържате висока естетическата стойност на вашата къща.

  1. Карбонообразен молив. Когато броят на плочките, които трябва да изрежете, е малък и разредките, които се изисква да изпълните, са прави и лесни, използвайте молив с карбиден накрайник, за да отбележите остъклената страна на плочката. Използвайки ясните ръбове на плочата, полезен метод за рязане, е да разчупите плочката по маркираната линия. Тогава страните на плочката правят кръгови паузи по протежение на маркираната линия. За да постигнете гладък ръб, ще ви е нужно малко повече работа и търпение.
  • Режеща машина за керамични плочки. Керамичната машина за рязане на плочки е лесна за работа и може да се използва, когато трябва да изрежете множество плочки. Поставете плочка, маркирана с направляваща линия, която е изтеглена с писалка върху  плочката, която ще режете. Бъдете внимателни, когато заключвате плочката здраво в мястото. Изместете остъклената повърхност на плочките по линията, като работите с колелото на режещия инструмент, наклонено с карбид. Натискайте лоста на режещия инструмент, за да го придвижите надолу. Лостът прехвърля натиска върху плочката, която се захваща по дължината на линията на две части.
  • Режеща пита. Инструментът за рязане тип “L”  е полезен за рязане на върху плочката. Ръкавицата, снабдена с острие, което има зъби с карбидно назъбване, е лесна за употреба и продължава по-дълго от стандартното. Докато изпълнявате рязане с форма тип “L” върху плочката, използвайте карбидна глава с карбидна назъбеност, за да режете по вертикалното рамо на формата “L”. Изпълнете втория тип рязане, когато плочката е по-малка по дължина, като използвате резачката за плочки.
  • Бормашина. Може да се използват електрически бормашини или ръчни свредла, за да се правят дупки в тях. Докато минавате през здравата, остъклена част на плочките, използвайте внимателно предварителната маркировка.
  • Карбидна лопатка. Ако трябва да изрежете плочка, за да постигнете извит ефект на рязане, тогава е полезно да използвате карбидна лопатка. Начертайте формата върху лицевата част и вижте как ще изглежда плочката, като използвате същото пръчковидно острие от карбид.

Източник: REMONTIRA BG